موتورسیکلت برقی مپنا پارس

آلودگی هوا و آلودگی صوتی یکی از معضلات اصلی کلان شهرها به شمار می رود، برقی سازی وسایل نقلیه اعم از موتورسیکلت-ها و خودروها راهکار مناسبی برای رفع این معضل به شمار می رود. گروه مپنا که در حوزه انرژی های پاک پیشرو می باشد در سال¬های اخیر سرمایه گذاری قابل توجهی در این مسیر انجام داده تا بتواند علاوه بر توسعه¬ی محصولات جدید، در جهت انجام مسئولیت اجتماعی خود نیز گام بردارد.
در پروژه موتورسیکلت برقی پارس، در قدم اول برقی سازی یک نمونه موتورسیکلت در حداقل زمان هدف گذاری گردید. با توجه به اینکه ساخت موتورسیکلت از ابتدا تا انتها نیازمند صرف زمان و هزینه بالایی بود بدین منظور تبدیل کردن یک موتورسیکلت بنزینی به موتورسیکلت برقی در دستور کار قرار گرفت و اجزای سیستم محرکه الکتریکی نیز از شرکت¬های مطرح بین المللی تامین گردید.
به منظور سرعت و چابکی در نمونه سازی، کارگاه مهندسی شرکت مپنا پارس تجهیز گردید و تمامی مراحل تست، مونتاژ و ساخت برخی قطعات در این کارگاه انجام پذیرفت. در اولین گام از فرایند برقی سازی، یک موتورسیکلت بنزینی برای برقی سازی انتخاب شد و تمامی اجزای مربوط به سیستم محرکه بنزینی موتورسیکلت (موتور بنزینی، گیربکس، باک بنزین، اگزوز و سایر متعلقات مربوطه) از روی آن دمونتاژ گردید. مدل¬سازی فریم اصلی موتورسیکلت به منظور جانمایی اجزای برقی (باتری، کنترلر، سیستم مدیریت باتری، هاب موتور الکتریکی و سایر متعلقات) به کمک تکنولوژی اسکن سه بعدی انجام گرفت. در ادامه به منظور تطبیق اجزای برقی با ساختار اصلی موتور سیکلت قطعات جدیدی طراحی و ساخته شد، برای طراحی این قطعات امکانات داخل شرکت مد نظر قرار گرفت و این قطعات به صورت کامل در داخل شرکت ساخته شد.
پیش از آنکه اجزای برقی در موتورسیکلت مونتاژ شود نیاز بود که در ابتدا عملکرد آنها مورد آزمایش و بررسی قرار گیرد، در این راستا استند تست (Test Stand) جهت شبیه سازی عملکرد سیستم محرکه الکتریکی طراحی و ساخته شد و همچنین برای پایش وضعیت سیستم محرکه الکتریکی علاوه بر سنسورهای موجود، چندین سنسور دیگر نیز تعبیه گردید. پس از اطمینان از صحت عملکرد، مجموعه سیستم محرکه الکتریکی بر روی فریم موتورسیکلت مونتاژ شدند و در نهایت نمونه اولیه موتورسیکلت الکتریکی پارس با موفقیت ساخته و آماده بهره برداری گردید.
در این موتورسیکلت از یک هاب موتور الکتریکی با توان ۳ کیلووات و دو عدد باتری ۷۲ ولت با ظرفیت کل ۴۲ آمپر ساعت استفاده شده است که حداکثر سرعت ۷۰ کیلومتر بر ساعت و قابلیت پیمایش ۱۵۰ کیلومتر در هر بار شارژ را برای موتورسیکلت فراهم می کند، زمان لازم برای شارژ باتری ۳ ساعت می باشد که با تکنولوژی شارژ سریع این زمان بطور چشم گیری کاهش می یابد.
باتوجه به هزینه های بالای تولید موتورسیکلت برقی در کشور، امید است با دانش طراحی موجود و داخلی سازی اجزای اصلی سیستم محرکه الکتریکی، هزینه های تولید را کاهش داد.